Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 26 Μαρτίου 2019 εγκρίθηκε με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2019/506 η διάθεση στην αγορά της D-ριβόζης ως νέο συστατικό τροφίμων.
Η D-ριβόζη είναι μονοσακχαρίτης αλδοπεντόζης, που προκύπτει από τη ζύμωση με τη χρήση στελέχους Bacillus subtilis με ανεπάρκεια τρανσκετολάσης και σύμφωνα με τη Νομοθεσία θα χρησιμοποιείται σε τρόφιμα όπως σοκολάτες, μπάρες, είδη ζαχαροπλαστικής, τσάι, αφεψήματα, ποτά με βάση το γάλα, ποτά για κατανάλωση μετά την καταβολή έντονης μυϊκής προσπάθειας κτλ.
Για την έγκριση από τον αρμόδιο φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου της ευρείας χρήσης του συγκεκριμένου προσθέτου χρειάστηκαν 11 χρόνια έρευνας και διασαφήνισης, έως ότου αποδειχθεί ότι η D-ριβόζη ήταν ασφαλής βάσει των νέων προτεινόμενων όρων χρήσης για το γενικό πληθυσμό.
Η Νομοθεσία τονίζει ότι δε θα πρέπει να σημειώνεται υπέρβαση της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης σε τρόφιμα που περιέχουν D-ριβόζη, εάν αυτά χρησιμοποιούνται παράλληλα με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν D-ριβόζη.
Η σωστή επισήμανση κρίνεται αναγκαία ως το μόνο έγκυρο μέσο ενημέρωσης των καταναλωτών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την D-ριβόζη ακολουθήστε το ακόλουθο link: Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/506 της Επιτροπής, της 26ης Μαρτίου 2019, για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά της D-ριβόζης ως νέου συστατικού τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470 της Επιτροπής.
Στον Κανονισμό 2019/506 μπορείτε να δείτε και την προδιαγραφή της D-ριβόζης.
Η Foodlaw Consulting αναλαμβάνει υπεύθυνα την επισήμανση των τροφίμων που περιέχουν νέα συστατικά. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!