Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την EFSA, υλοποιεί διερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας ως προς τον κίνδυνο της λιστερίωσης. Τα αποτελέσματα του διερευνητικού έργου αναμένονται μέσα στο 2019.
Σύμφωνα με το επίσημο site του ΕΦΕΤ η αφορμή για τη γνωμοδότηση της EFSA σχετικά με τη Λιστέρια ήταν η συγκεντρωτική έκθεση του 2015 για τις τροφιμογενείς ζωοανθρωπονόσους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην έκθεση αυτή διαφαινόταν μία αυξητική τάση των περιστατικών λιστερίωσης κατά την περίοδο 2009-2013.
Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης της EFSA για τον μικροοργανισμό Listeria monocytogenes είναι ότι παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σε δύο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: 1) σε ανθρώπους άνω των 75 ετών και 2) σε γυναίκες 25-44 ετών από την κατανάλωση μολυσμένων έτοιμων-προς-κατανάλωση τροφίμων. Η γνωμοδότηση αυτή καλύπτει την περίοδο 2008-2015.
Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το 1/3 των περιστατικών λιστερίωσης οφείλονται στην ανάπτυξη Listeria monocytogenes σε τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί και διατηρηθεί σε ψυγείο στο σπίτι. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την τήρηση ορθής πρακτικής ως προς την υγιεινή κατά τον χειρισμό των τροφίμων, όπως, για παράδειγμα, την τήρηση των συνιστάμενων θερμοκρασιών και χρόνων συντήρησης των τροφίμων. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύουν ότι τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη κάτω από τους 5 οC.
Μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά τις ενέργειες του ΕΦΕΤ σχετικά με τη Λιστέρια στο www.efet.gr
Δείτε επίσης Υποστήριξη σε πρόστιμα ΕΦΕΤ- Υγειονομικού.