Food Fraud

Food Fraud

μελέτη Food Fraud για τη μείωση της απάτης στα τρόφιμα

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης GFSI, το FSSC 22000 στην τελευταία έκδοση του Σχεδίου (v4.1). εισήγαγε ένα κεφάλαιο για την απάτη στον τομέα των τροφίμων Αυτό κατέστη υποχρεωτικό από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Food Fraud είναι η απάτη στα τρόφιμα που περιλαμβάνει τη σκόπιμη αντικατάσταση, προσθήκη, παραποίηση ή ψευδών δηλώσεων των τροφίμων / ζωοτροφών, των τροφίμων / των συστατικών των ζωοτροφών ή της συσκευασίας τροφίμων / ζωοτροφών, της επισήμανσης, των πληροφοριών για τα προϊόντα ή ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με ένα προϊόν έχοντας σκοπό το οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του καταναλωτή(GFSI BRv7: 2017).

Κάποιες επιχειρήσεις από έλλειψη γνώσης με γνώμονα το οικονομικό κέρδος οδηγούνται σε τέτοιου είδους λάθη, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραία για τον καταναλωτή.

Οι κίνδυνοι Food Fraud διαχωρίζονται παρακάτω:

α) Άμεσοι κίνδυνοι Food Fraud: ο καταναλωτής τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από την κατανάλωση ενός τροφίμου

β) Έμμεσοι κίνδυνοι Food Fraud για την ασφάλεια των τροφίμων: ο καταναλωτής τίθεται σε κίνδυνο λόγω μακροχρόνιας έκθεσης (π.χ. βαρέα μέταλλα)

γ) Κίνδυνος απάτης Food Fraud σε θέματα τεχνικών προδιαγραφών: δεν υπάρχει άμεσος ή έμμεσος κίνδυνος από την κατανάλωση των τροφίμων. Η απάτη σχετίζεται με πληροφορίες για το τρόφιμο (π.χ. χώρα καταγωγής).

Αν επιθυμείτε να μάθετε επιπλέον πληροφορίες για τις απαιτήσεις του συστήματος FSSC 22000 όπως ποιες είναι οι απαιτήσεις για την πιστοποίηση (πολιτικές FSSC 22000, διαδικασίες συστήματος FSSC 22000 , αρχεία FSSC 22000), πληροφορίες για Food Fraud, Food Defense επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting στο 2310328008.

Δείτε επίσης: μελέτη HACCP, IFS, BRC, ISO 22000, Food defense

References 1) John Spink and Douglas C. Moyer. Defining the public health threat of food fraud. Journal of Food Science Vol 76, Nr 9, 2011 p R157-R163 2) GFSI position on mitigating the public health risk of food fraud (2014) https://www.mygfsi.com/files/Technical_Documents/Food_Fraud_Position_Paper.pdf3) SSAFEhttp://www.ssafe-food.org/our-projects/?proj=365# 4) The Voluntary Control System of SGF International e.v., https://www.sgf.org/en/home/fks/ 5) Michigan State University courses: http://foodfraud.msu.edu/mooc/ 6) PWC, https://www.pwc.com/gx/en/services/food-supply-integrity-services/assets/pwc-food-fraudvulnerability-assessment-and-mitigation-november.pdf 7) Spink, Fortin et al. Chimia International Journal for Chemistry, vol 70, Nr 5, 2016 p 320-328 http://www.ingentaconnect.com/content/scs/chimia/2016/00000070/00000005/art00002# 8) https://www.mygfsi.com/files/Information_Kit/GFSI_GMaP_FoodFraud.pdf


ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

  • dimitrakas
  • seven2seven
  • allotino
  • jerrys
  • 4all
  • foul-meze
  • galh
  • akadhmia
  • estrella
  • biscotti
  • kefir
  • nestos
  • tiganies-kai-sxares
  • vinum
  • roumel
  • lepetit
  • alexoudi
  • hlios
  • agrifredda
  • talgo
  • ab-vasilopoulos
  • LOGO
  • leontiadh
  • ouzounoglou
  • prassas
  • logo
  • enkarpw
  • habanera
  • ep
  • ps2-removebg-preview
  • santo-wines
  • tsagkas-foods
  • mebgal
  • mart
  • meletiadis
  • taste-hellas
  • zakoma
  • marws
  • KRITIKOS
  • xsales
  • spoon
  • elliniki-nostimia
  • argos
  • gyros
  • LOGO
  • giradiko
  • parfait
  • kitchen-bar
  • farina casa
  • miltos
  • makedonia
  • kunrol
  • sofis
  • minerva
  • akritidis
  • to-ellhniikon
  • molos
  • falafel
  • patafritas
  • papaioanou
  • pizza-fan
  • green-pack
  • katselis
  • umbrellas
  • images HELL
  • FAMIGLIANO
  • aferof
  • lina
  • eurosnack
  • subito
  • spitiko
  • royal-hotel
Κέντρο Συμβούλων Επιχειρήσεων τροφίμων

Κέντρο Συμβούλων Επιχειρήσεων τροφίμων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μιχαήλ Χουρμούζη 18,
Θεσσαλονίκη 544 53
Τηλ.: 2310328008
Fax. :2310437922