Σύμφωνα με τη νομοθεσία όλες οι επιχειρήσεις με παραγωγική διαδικασία κατά την αδειοδότηση τους χρειάζεται να έχουν διαγράμματα ροής συνοδευόμενα από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένα από Υγιεινολόγο Τ.Ε. ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας (Τεχνολόγο Τροφίμων, Κτηνίατρο, Γεωπόνο).
Τα διαγράμματα ροής και η τεχνική περιγραφή ελέγχονται από τις Υπηρεσίες (Υγειονομικό, Κτηνιατρική, Δ. Αγροτικής Ανάπτυξης κτλ) που γνωμοδοτούν για την Αδειοδότηση της επιχείρησης τροφίμων.
Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση αδειοδοτείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης- Βιομηχανίας η τεχνική περιγραφή μπορεί να αντικατασταθεί από τη μελέτη HACCP, η οποία είναι υποχρεωτική.
Η τεχνική έκθεση για τις επιχειρήσεις τροφίμων χρειάζεται να περιγράφει αναλυτικά την παραγωγική διαδικασία με αναφορά στα προϊόντα που παράγονται, τρόπο παραλαβής, παρασκευής, συσκευασίας, διανομής ή σερβιρίσματος. Υποχρεωτική είναι επίσης η αναφορά των σημείων ελέγχου (CP) και των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCP) σύμφωνα με την επικινδυνότητα των τροφίμων. Η τεχνική έκθεση χρειάζεται να περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό της επιχείρησης τροφίμων (ψυγεία, καταψύκτες, θερμοθαλάμους κτλ.). Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η τεχνική έκθεση για τις επιχειρήσεις τροφίμων χρειάζεται να υπογράφεται από επιστήμονα του κλάδου των τροφίμων, που γνωρίζει τους κινδύνους (Φ,Χ,Μ) των τροφίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος της τεχνικής έκθεσης για το Υγειονομικό ή τη Δ. Κτηνιατρικής επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου η αδειοδότηση σας να μην καθυστερεί.